ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΤΙΜΗ 10 ΕΥΡΩ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΤΙΜΗ 10 ΕΥΡΩ ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΡΙΚΑΛΑ



Μέλι βελανιδιάς το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό

Μια ανοιξιάτικη μέρα ανθοφορίας η μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί 3.500 λουλούδια. Από τις 30-40 χιλιάδες μέλισσες μιας κυψέλης το 1/3 είναι οι συλλέκτριες, άρα καθημερινά από μία κυψέλη γονιμοποιούνται περίπου 3,5 εκατ. λουλούδια.
Το μέλι αλλά και γενικά τα προϊόντα της μέλισσας εκτός από εξαιρετική γευστικά τροφή αποτελούν φάρμακο από την αρχαιότητα για μια σειρά παθήσεις λόγω των ιδιοτήτων που συγκεντρώνουν.
Η Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια κι επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ μίλησε στο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που έγινε στην Αλεξανδρούπολη για την αντιοξειδωτική δράση του μελιού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εκφυλισμό του κυττάρου και να δημιουργήσουν καρκινικούς όγκους. Ως ισχυρό διατροφικό αντιοξειδωτικό, το μέλι μπορεί να προλάβει ασθένειες. Η αντιβακτηριδιακή δράση του οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που δημιουργείται από τη διάσπαση γλυκόζης που περιέχει.
Στο εργαστήριο του ΑΠΘ επέλεξαν, όπως εξήγησε, 48 δείγματα από πεύκο, βελανιδιά, ερείκι, καστανιά, manuka, το οποίο μάλιστα κατέκτησε την παγκόσμια αγορά διαφημιζόμενο για τη βιολογική του δράση. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης αναδείχθηκε ως ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς, ενώ ακολουθούν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά και το πεύκο. Εντοπίστηκε επίσης ότι τα «φημισμένα» λόγω αρώματος μέλια από πορτοκάλι και θυμάρι είναι χαμηλά σε αντιοξειδωτική δράση. Η δε πρόπολη, σύμφωνα με την κ. Τανανάκη, διαθέτει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή κι αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλει στη μείωση της πίεσης, στην αντιμετώπιση του έλκους στομάχου.

Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 
(βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες C, A, E, φονικό οξύ ,και καροτενοειδή )

Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί κανείς να ζήσει μόνο με νερό και γύρη. Περιέχει από μόνη της όλες τις ουσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής.
Η γύρη είναι ένα από τα καταπληκτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες.
Είναι γνωστή για την περιεκτικότητα που έχει σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και για την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να παρέχει ενέργεια στο σώμα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν τροφή πολλούς αιώνες. Αναφορές για αυτήν έχουν βρεθεί σε ιατρικές πληροφορίες από το 2735 π.Χ..
Η γύρη περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες C, A, E, φολικό οξύ, και καροτενοειδή. Περιέχει μια ευρεία ποικιλία μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μαζί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ρουτίνη (βιταμίνη P), ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και των κυττάρων.
Η γύρη της μέλισσας βοηθά ολόκληρο το σώμα, αλλά δίνει μια ιδιαίτερη ώθηση στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και στο νευρικό σύστημα. Είναι αντιβιοτική, στυπτική, μυοχαλαρωτική, τονωτική και ιδιαίτερα θρεπτική. Βοηθά να διορθωθεί και να σταθεροποιηθεί η χημεία του σώματός μας. Η γύρη των μελισσών επιταχύνει τη θεραπεία, αναζωογονεί πολλά συστήματα του οργανισμού και βοηθά στην προστασία των κυττάρων στο σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, μια σημαντική αιτία του καρκίνου.
Κάνει καλό στους μώλωπες λόγω της ρουτίνης που περιέχει, συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιάς, βοηθά στον αγώνα ενάντια στην αναιμία και στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με τη ρύθμιση της ροής του αίματος. Οι αθλητές συχνά την χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την δύναμη και αντοχή τους. Η λήψη γύρης βοηθά ακόμη στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Είναι επωφελής για κάθε έναν που πάσχει από εντερικές φλεγμονές και λοιμώξεις όλων των ειδών, καθώς βοηθά στην πρόληψη της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αερίων.
Λειτουργεί επίσης ως βακτηριακός αναστολέας σε όλο το σώμα. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τακτικά γύρη μελισσών, κυρίως οι ηλικιωμένοι, ισχυρίζονται ότι έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό τονωτικό κόντρα στης γήρανση.
Η γύρη των μελισσών έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των δραστικών ενώσεων σε πολλά βότανα, όπως τα gotu kola, ginseng και schizandra. Επίσης, χρησιμοποιείται σε φόρμουλες για τη θεραπεία εγκαυμάτων, την αντι-γήρανση, αλλεργίες, αναιμία, χρόνια κόπωση, ανικανότητα, στειρότητα, προβλήματα στα νεφρά, εμμηνόπαυση και για τα προβλήματα του προστάτη. Η γύρη βοηθά στην διάσπαση των λιπών και ταυτόχρονα με την μείωση ή και την εξάλειψη του αισθήματος της πείνας, συμβάλει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες είναι πολύ μπροστά στη μελέτη αυτού του συναρπαστικού προϊόντος και πηγής τόσων θρεπτικών συστατικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ποικιλία των θρεπτικών αξιών της γύρης των μελισσών, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι είναι ένα εξαιρετικό καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.


Ας την γνωρίσουμε λοιπόν!
Η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, ορμονών, υδατανθράκων, αμινοξέων και χιλιάδες ένζυμων και συνένζυμων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο. Η ιδιότητά της αυτή οφείλεται στις ιδιότητες κάποιων συστατικών της:

Βιταμίνη C, η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση

Bιταμίνη Ε, η οποία παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην αναπαραγωγή.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) Ειδικότερα είναι μια από τις λίγες φυτικές πηγές πλούσιες σε βιταμίνη B12 που όπως ξέρουμε μαζί με το φολικό (που επίσης περιέχεται στην γύρη) είναι απαραίτητο για την διαίρεση των κυττάρων στο μυελό των οστών προς σχηματισμό αίματος, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Βιταμίνη R (ρουτίνη), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη μάλιστα παρουσιάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα (60 mg/100gr γύρης).

Μέταλλα ( Ca, P, Fe, Mg, Mn,K, Zn, B, Mo, Cl, Se, Cu). Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι το Κ συμμετέχει κατά 20-45% στην σύστασή της και ο Cu κατά 5-8%.

Γουαδοτρόπες ορμόνες, που καθορίζουν σε σημαντικό ποσοστό την σπερματογένεση στον άνδρα (βοηθώντας στην αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας) αλλά και καθορίζουν την φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα. Γενικότερα η γύρη βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους που συνοδεύουν το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και βοηθά στην δημιουργία ενός σταθερού κύκλου.

Βιοφλαβονοειδή (Quercetin, Kaempferol), τα οποία της επιτρέπουν να αναπτύσσει υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα, λόγω των αυξημένων ποσών που περιέχει. Αλλά εκτός από την εκτέλεση των αντιοξειδωτικών καθηκόντων, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιοφλαβονοειδή εκτελούν και άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Ορισμένα αυξάνουν την τριχοειδή αντίσταση και κάποια ωφελούν στο συκώτι, ενώ κάποια άλλα βοηθούν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.

Είναι φαντάζομαι από όλους κατανοητό ότι μια τροφή με τέτοιες ιδιότητες ενισχύει το σώμα θρεπτικά και επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει, να υπερασπίσει και να παλέψει ενάντια σε πολλές παθήσεις.
Έτσι, στο πεπτικό σύστημα, η γύρη έχει μια κατευναστική επίδραση βελτιώνοντας τον περισταλτισμό και επουλώνοντας κάποια έλκη ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αντίστοιχα το ενδοκρινολογικό σύστημα ωφελείται από την γύρη, δεδομένου ότι υποκινεί τους αργόστροφους αδένες, ένα πρόβλημα που συνδέεται με την πρόωρη γήρανση και τη μειωμένη ανοσοαπάντηση. Η γύρη όμως, βελτιώνει και την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
Μια άλλη ιδιότητά της είναι η βελτίωση της όρεξης και γι αυτό συνίσταται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ψυχογενούς νευρικής ανορεξίας, εντερικών ανωμαλιών, ασθενών με AIDS και καρκινοπαθών. Η γύρη είναι επίσης σημαντική και από αισθητικής πλευράς μιας και βοηθά στην τόνωση της επιδερμίδας αυξάνοντας τον ανεφοδιασμό αίματος, υποκινώντας την αύξηση των κυττάρων, αποτρέποντας την αφυδάτωση και τελικά λειαίνοντας τις ρυτίδες.
Η γύρη καταναλώνεται είτε αυτούσια, είτε αναμεμιγμένη με μέλι ή διαλυμένη σε κάποιο χυμό (προτιμότερα αλεσμένη). Τα ευεργητικά αποτελέσματα της γύρης γίνονται ακόμη πιο σημαντικά όταν η διατροφή είναι ισορροπημένη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία 35 γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό είναι η κατανάλωση γύρης για την αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών να ξεκινήσει με πολύ μικρότερη ποσότητα και προοδευτικά να αυξάνεται έως ότου μετά από περίπου 3 εβδομάδες να φτάσει την συνιστώμενη δοσολογία. Η κατανάλωση γύρης συνιστάται εξάλλου να γίνεται για 3μήνες με μια διακοπή 3-4 εβδομάδων και μετά επανεκκίνηση.
 Συλλογή και συστατικά
Ποιος τη μαζεύει
Η μέλισσα είναι ο συλλέκτης. Αυτός ο ακαταπόνητος εργάτης που μας προσφέρει τόσα πολλά. Όταν η μέλισσα λοιπόν κάθεται πάνω στο λουλούδι για να πάρει χυμούς για το μέλι της, χιλιάδες κόκκοι της γύρης κολλούν στο χνούδι των ποδιών της. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μέλισσα, για ένα κιλό μέλι που θα παραγάγει, πρέπει να επισκεφθεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια λουλούδια. Εντυπωσιακό, ε; Σκεφθείτε λοιπόν πόση γύρη μεταφέρει. Όταν επιστρέφει στην κυψέλη, ο μελισσουργός... της έχει στήσει καρτέρι. Έχει προσαρμόσει στην είσοδο της κυψέλης μια γυρεοπαγίδα, δηλαδή ένα διάφραγμα (μεταλλικό ή άλλου υλικού) με τρύπες (συνήθως 5χιλ.), ώστε να επιτρέπεται η είσοδος των μελισσών. Οι τρύπες αυτές, επειδή μετά βίας επιτρέπουν στη μέλισσα να περάσει, την αναγκάζουν να εγκαταλείψει στην είσοδο τα μπαλάκια της γύρης, που έχει συγκεντρώσει στις ειδικές θήκες που έχει στα πόδια της.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η μέλισσα χρειάζεται τη γύρη; Η απάντηση είναι εύκολη και αυτονόητη. Στην φύση όλα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρμονία και φυσικά να μην γίνεται σπατάλη των πόρων. Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η μέλλισα και φυσικά το ερώτημα που έχουμε θέση παραπάνω απαντάτε θετικά. Η γύρη είναι βασική πηγή για την κάλυψη των αναγκών της μέλλισας σε πρωτεΐνη. Είναι εκείνη που, μαζί με το μέλι, αποτελούν το βασιλικό πολτό, ο οποίος με τη σειρά του, τρέφει το γόνο και τη βασίλισσα. Είναι στοιχείο της καθημερινής διατροφής όλων των μελισσών. Είναι, επίσης, η κυρία ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεριού με το οποίο θα κτιστούν οι κηρήθρες.
 Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση της γύρης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μελισσών.

Συστατικά
Αμινοξέα (βασικά συστατικά των πρωτεϊνών), βιταμίνες, μεταλικά στοιχεία, ένζυμα είναι μερικά από τα συστατικά της γύρης. Πλήθος αναλύσεων κατέδειξαν ότι η γύρη περιέχει σχεδόν όλα (20-22) τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί να συνθέσει. Ας σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι στιγμής οι σχετικές αναλύσεις έχουν εντοπίσει 50 ενεργές ουσίες, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα μυστικά της.
Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πόσο η γύρη υπερτερεί των κατεξοχήν πρωτεϊνούχων τροφών.

Σύγκριση περιεκτικότητας αμινοξέων     



Αμινοξέα Κρέας Αβγά Τυρί  Γύρη 
Βαλίνη 0,91 0,90 2,05 5,70
Θρεονίνη 0,81 0,67 1,38 4,00 
Ισολευκίνη 0,93 0,85 1,74 4,50 
Λευκίνη 1,28 1,17 2,63 6,70
Λυσίνη 1,45 0,93 2,34 5,70
Μεθιονίνη 0,42 0,39 0,80 1,82
Τρυπτοφάνη 0,20 0,20 0,34 1,30
Φαινυλαλανίνη 0,66  0,69 1,43 3,90


Αναφέρουμε, επίσης, ενδεικτικά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία:

Βιταμίνες Μεταλλικά στοιχεία 
Β1-θειαμίνη Κάλιο 
Β2-ριβοφλαβίνη  Μαγνήσιο 
Β6-πυριδοξίνη  Ασβέστιο 
Νικοτινικό οξύ  Σίδερο
Παντοθενικό οξύ  Πυρίτιο 
C-ασκορβικό οξύ  Φωσφόρος 
Προβιταμίνη Α  Θείο 
Ε-τοκοφερόλη   Χλώριο
Φολικό οξύ  Μαγγάνιο 


Χρησιμότητα
Όπως θα παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα, η γύρη που συλλέγουμε από τις μέλισσες έχει θετική επίδραση και στις αλλεργικές καταστάσεις, πράγμα που σίγουρα ακούγεται παράξενο, όταν χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν κάθε άνοιξη. Η εξήγηση είναι απλή. Η γύρη μεταφέρεται με τρεις τρόπους: τον άνεμο (ανεμόφιλη), τα έντομα (εντομόφιλη) και το νερό (υδρόφιλη). Τα αλλεργικά στη γύρη άτομα έχουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν εισπνεύσουν την ανεμόφιλη γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Στη γύρη όμως που παίρνουμε από τη μέλισσα (εντομόφιλη) έχει καταστραφεί κάθε αλλεργικός παράγοντας λόγω του σάλιου και του νέκταρος που χρησιμοποιεί η μέλισσα προκειμένου να πλάσει τη γύρη σε σβόλους για την καλύτερη μεταφορά της. Πολλοί γιατροί ανά τον κόσμο επιχειρούν να ανοσοποιήσουν τους αλλεργικούς ασθενείς τους με μικρές δόσεις γύρης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν είστε αλλεργικός, μια συζήτηση με το γιατρό σας θα ήταν χρήσιμη.

Οι πρώτες αναφορές στο δυτικό κόσμο για τη μεγάλη σημασία της γύρης γίνονται το 1523 και, μετά το 1751, αρχίζει η χρήση της στη διαιτητική. Η έρευνα και τα πειράματα που έγιναν στους χρόνους που ακολούθησαν μας οδήγησαν στον εντοπισμό των προβλημάτων υγείας, την επίλυση ή την πρόληψη των οποίων η γύρη μπορεί να βοηθήσει.

Θετική επίδραση της γύρης σε:
1 Κρυολογήματα και γρίπη
2 Αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες
3 Προβλήματα προστάτη
4 Προστατίτιδα
5 Ρευματισμούς και αρθρίτιδες
6 Τριχόπτωση
7 Δερματικά προβλήματα
8 Παθήσεις από ακτινοβολία
9 Ηπατικά προβλήματα
10 Γυναικολογικά προβλήματα
11 Νοητική ικανότητα
12 Αναζωογόνηση
13 Σεξουαλική ικανότητα
14 Κόπωση
15 Διαβήτη
16 Στρες, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, αμνησία
17 Προβλήματα όρασης
18 Εντερικές διαταραχές
19 Νόσο του Πάρκινσον
20 Εγκεφαλικές διαταραχές


 Αναγκαίες γνώσεις
Όλα όσα προηγήθηκαν σίγουρα θα σας κάνουν το συντομότερο δυνατόν να βγείτε σε αναζήτηση γύρης. Μη βιάζεστε. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει να έχετε, πριν επιχειρήσετε την προμήθειά της.

Από την κυψέλη στο σπίτι μας!
Μετά τη συλλογή της, η γύρη πρέπει να απαλλαγεί από τα μικρόβια, καθώς και από κάθε ξένο σώμα και μετά να ξηρανθεί. Η ξήρανση πρέπει να γίνει μακριά από τον ήλιο και σε μέρος σκοτεινό και καλά αεριζόμενο ή σε ειδικές συσκευές-ξηραντήρια με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες και σε θερμοκρασία το πολύ 40 βαθμών Κελσίου. Έτσι αποβάλλεται η υγρασία, η οποία διαφορετικά θα κατέστρεφε τη γύρη, οι δε λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας, με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι οι ξηραντήρες, καταστρέφουν τα ενεργά μικρόβια. Προσοχή: ψήσιμο στο φούρνο σημαίνει καταστροφή όλων των πολύτιμων συστατικών της.
Η συσκευασία της, μετά την ξήρανση, γίνεται σε γυάλινα δοχεία, που σφραγίζουν καλά με φελλό και αποθηκεύονται σε μεγίστη θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου. Η διατήρησή της στο ψυγείο μας είναι εξ ίσου αποτελεσματική.

Τα 3'Π'
Πότε πρέπει να παίρνουμε γύρη; Πώς; και Πόσο;

Πότε: Όταν είναι για τη γενική τόνωση του οργανισμού, μπορούμε να την καταναλώνουμε για μικρά χρονικά διαστήματα (τεσσάρων με έξι εβδομάδων), μερικές φορές το χρόνο (τρεις, τέσσερις) και ειδικά κατά τις εποχικές αλλαγές, όταν ο οργανισμός χρειάζεται ενίσχυση. Αν όμως θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, τότε θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Πόσο: Η κανονική δόση για ενήλικους, χωρίς προβλήματα υγείας, καθορίζεται σε 15-20 γραμμάρια την ημέρα. Αν η γύρη είναι σε μορφή κόκκων, η παραπάνω ποσότητα αντιστοιχεί σε μία κουταλιά της σούπας. Αν είναι σε ταμπλέτα ή κάψουλα ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Πώς: Είναι προτιμότερο να την αγοράζουμε σε κόκκους. Η δόση (μία κουταλιά) πρέπει να κρατηθεί αρκετά στο στόμα, για να ποτιστεί καλά με σάλιο, και να μασηθεί επίσης πολύ καλά. Επειδή η γεύση της είναι πικρίζουσα, στις περιπτώσεις που η πικρίλα είναι έντονη αναμειγνύουμε με μέλι, και συγκεκριμένα ένα μέρος γύρη προς δύο μέρη μέλι.


Προσοχή: Ενήλικοι με προβλήματα υγείας, καθώς και παιδιά θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου